Tips voor de beste barbecue

Het is zomer, dus overal worden de barbecues aangestoken. Lees de volgende tips om je gasten als een echte braadmeester te trakteren op vers gebakken voedsel.

Het vuur
Een barbecue aansteken is meer dan enkel de vlam erin zetten. Leg eerst houtskool en/of briketten in een piramidevorm en plaats hiertussen de aanmaakblokjes. Geduld is essentieel: de kolen hebben minimaal een half uur nodig voordat het feest kan beginnen. De barbecue is pas klaar voor gebruik als de kolen witheet zijn met gloeiend rood er tussen.

Het kan aantrekkelijk zijn om het vuur een handje te helpen met spiritus of benzine. Doe dit niet! De grote steekvlammen kunnen gemakkelijk brandwonden opleveren. Gebruik ook nooit water om het vuur te doven: zand of bloem is beter en veiliger.

Het vlees
Vlees bederft sneller dan je denkt. Het kan er mooi uitzien om het alvast naast de barbecue te presenteren, maar bij warm weer is er veel kans dat het bedorven is voor het op het vuur gaat. Laat vlees en vis dus zo lang mogelijk in de ijskast, maar gooi het ook niet direct uit de ijskast op de barbecue: laat het eerst op kamertemperatuur komen.

Het duurt altijd even tot de eerste stukken vlees van de barbecue komen. Als de gasten gearriveerd zijn voor de barbecue op gang komt, kan het gewaardeerd worden als er alvast brood en salades te eten zijn. Maar zet niet teveel eten neer: voor je het weet heeft niemand honger meer en blijft het vlees liggen.

Achteraf
Het kan een ramp zijn om een barbecuerooster schoon te maken – tenminste, als je het tot de volgende dag laat liggen. Maak het rooster schoon als het nog heet is. Het helpt om het eerst met een citroen in te wrijven! Met een staalborstel heb je het rooster dan in een mum van tijd weer schoon.

Op Bbqwijzer.nl vind je nog veel meer handige tips voor de barbecue. En mocht je het barbecue├źn liever aan iemand anders overlaten, dan kun je ook nog kiezen voor een barbecue met braadmeester die alles tot in de puntjes verzorgt!